Ωράριο Λειτουργίας: 9:00 -18:00 Δευ-Παρ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Ο  ήλιος έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες τόσο στην σωματική μας ανάπτυξη, όσο και στην ψυχική μας ευεξία. Πάντα πρέπει να θυμόμαστε όχι μόνο τα οφέλη του ήλιου, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν από την υπερβολική και χωρίς προφυλάξεις έκθεση στην  ηλιακή ακτινοβολία.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι αθροιστική (δηλαδή, αθροίζεται χρόνο με το χρόνο) και μπορεί να προκαλέσει, από μια ήπια βλάβη, όπως ερύθημα, έως μια πολύ πιο σοβαρή, όπως φωτογήρανση και καρκίνο του δέρματος. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρείται μια αύξηση κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος παγκοσμίως, το 90% των οποίων οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στον ήλιο, γιατί έχουν λιγότερη μελανίνη από τους ενήλικες, ενώ το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο. Η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφάται από ένα παιδί κάτω των έξι ετών είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που απορροφάται από έναν ενήλικα.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόκληση σοβαρών εγκαυμάτων κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες για εκδήλωση μιας μορφής καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ανάλογα δε με το χρώμα του δέρματος των ματιών και των μαλλιών, καθορίζεται ο φωτότυπος του ατόμου.

 

ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
0 Αλβίνοι: άτομα με αλφισμό, ολική απουσία μιας χρωστικής ουσίας που καλείται μελανίνη
I Κόκκινα μαλλιά και λευκό δέρμα καίγονται χωρίς να μαυρίζουν
II Ξανθά μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια και δέρμα καίγονται και κατόπιν μαυρίζουν ελάχιστα (βόρειοι λαοί)
III Καστανά μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα καίγονται και μετά μαυρίζουν
IV Σκούρα καστανά μαλλιά και σκουρόχρωμο δέρμα μαυρίζουν χωρίς να καίγονται (μεσογειακοί λαοί)
V Μαύροι  Αφρικανοί

 

Η έκθεση στον ήλιο είναι δυνατόν να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα και φωτοδερματοπάθειες, δηλαδή αλλεργίες στον ήλιο, όπως:

1) δερματίτιδα: ερυθρότητα στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, που συνοδεύεται από έντονο κνησμό

2) πολύμορφο εκ φωτός ερύθημα

3) ηλιακή κνίδωση

4) φωτοαλλεργίες, εξαιτίας κάποιας ουσίας που εφαρμόστηκε τοπικά ή χορηγήθηκε από το στόμα π.χ. άρωμα, κρέμα, αντιβίωση κ.ά.

5) καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση έρπητα.

Τέλος, μπορεί να επιδεινώσει ή και να προκαλέσει την εμφάνιση ακμής, καθώς και σπάνιες νόσους, όπως αυτές του κολλαγόνου (ερυθηματώδης λύκος κ.ά.).

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως, ορισμένες δερματοπάθειες, όπως ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα κ.ά βελτιώνονται με την επίδραση του ήλιου.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Βασικός κανόνας είναι να χρησιμοποιείτε ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ προϊόν με SPF (sun protector factor) > 15, περίπου μισή ώρα πριν εκτεθείτε στον ήλιο και να το ανανεώνετε κάθε δυο ώρες. Τα αντηλιακά είναι απαραίτητα ακόμα και τις συννεφιασμένες ή δροσερές ημέρες. Περιέχουν φυσικά ή χημικά φίλτρα (φυσικά ή χημικά φίλτρα) που αντανακλούν ή απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, ενώ η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού πρέπει να γίνει σύμφωνα με το χρώμα του δέρματός σας, τις ανάγκες σας και με τη βοήθεια του δερματολόγου σας. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην ημερομηνία λήξης, που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, καθώς και στη φύλαξή του σε δροσερό μέρος και όχι σε υψηλές θερμοκρασίες.

Leave a reply